Artrosekruk: voor verlichting bij heupartrose (artrose aan de heup)

Wetenswaardigheden en waardige weetjes

Revalidatiecentrum Reade schaft Artromove aan

Het gerenommeerde revalidatiecentrum Reade heeft besloten de Artrome aan te schaffen. Reade begeleidt onder andere mensen met heupartrose. Een proef met de Artromove was dermate positief dat besloten is tot aanschaf voor de behandelpraktijk over te gaan.

Maxima Medisch Centrum haalt Artrosekruk in huis

Het Maxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven) haalt de Artromove in huis voor haar behandelpraktijk. Een eigen medewerker met heupartrose vormde de aanleiding.

Interview in bijlage NRC Handelsblad - dec'11

De bijlage van het NRC Handelsblad van 29 dec'11 ging over botten en gewrichten. Richard Lennartz is voor deze bijlage geïnterviewd, evenals prof. dr. Joost Visser van het VU MC te Amsterdam. Hij neemt in dat interview duidelijk afstand van `artrose hoort nu eenmaal bij het ouder worden'. Daarnaast hecht hij groot belang aan de eerstelijnszorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor de zorg door de patiënt zelf.

Download Artikel NRC december 2011.pdf Nu! (208kb PDF)

UWV vergoedt in individuele gevallen de Artromove

De UWV houdt zich onder andere bezig met het reïntegreren van mensen in het arbeidsproces. Daarbij wordt gezocht naar manieren om mensen weer aan het werk te krijgen en te houden. Bij mensen met heupartrose kan de Artromove daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Het UWV heeft dit belang inmiddels onderkend, en de eerste aanvragen door patiënten bij het UWV zijn gehonoreerd.
Indien u heupartrose heeft en bezig bent met een reïntegratieproces, danwel wilt voorkomen dat u gaat uitvallen uit het arbeidsproces, adviseren wij u bij het UWV te informeren naar de mogelijkheid voor tegemoetkoming in de kosten.

Zorgverzekeraars vergoeden al wel voor eigen medewerkers

Het gebruik van de Artromove leidt - naast een betere kwaliteit van leven - tot minder behandelkosten en uitstel van kostbare heupoperaties. Bovendien leidt dit bij mensen die nog werkzaam zijn indirect tot minder verzuim. De kosten van aanschaf van de Artromove zijn dan snel terugverdiend. Op dit moment worden er daarom gesprekken gevoerd met (zorg)verzekeraars om te kijken of de Artromove kan worden opgenomen in het vergoedingenpakket. We verwachten daar niet op korte termijn resultaten van: zorgverzekeraars zijn (deels begrijpelijk) terughoudend met het opnemen van hulpmiddelen in het vergoedingenpakket. Overigens zijn er al wel verzekeraars die ten behoeve van hun eigen medewerkers een Artromove hebben aangeschaft. Dat hebben ze gedaan vanuit hun rol als werkgever.

Ingezonden reacties op de Artromove en het boek

Jan, 69 jaar
<…> Sinds een jaar ben ik de enthousiaste gebruiker van de Artromove. Uw boek 'Mijn heup de baas' bracht mij op het spoor van de Artromove. Ik heb artrose aan mijn linker heup. Sinds ik uw meer dan uitstekende boek heb gelezen en na enige tijd fysiotherapie en de aanschaf van de Artromove ben ik 'mijn heup de baas'.
-------
Thérèse, 38 jaar
<…> De eerste paar weken waren best wel zwaar, en even heb ik getwijfeld of het wel zou helpen. Na een week of vier ging het echter beter en na zes weken voel ik me stukken beter dan voorheen. De pijn 's nachts is zelfs helemaal verdwenen.
-------
Ineke, 60 jaar
<…> Wat mij het meest pleziert is dat ik na mijn programma veel soepeler loop, dat verdwijnt wel na een tijdje maar toch dat gevoel geeft aan dat het zin heeft om pijn te lijden. Het is nog wel zo dat mijn heupen inderdaad wat geïrriteerd zijn en het waarom is dan weer terug te lezen in jouw boek. Geweldig hoor. De spierversterkende oefeningen doe ik voor het eten, evenals de Artromove gebruiken.
<…> Ja, de Artromove en jouw boek hebben mijn leven veranderd, in positieve zin. Ik heb nu echt het gevoel dat ik gericht bezig ben en dat motiveert mij erg.
-------
Peter, 54
<...> Er is me nooit verteld dat ik er nog zoveel aan kon doen. In het begin heb ik er goed last van gehad, maar ik weet nu waar het goed voor is. Ik beweeg me een stuk soepeler en de pijn is nog niet helemaal weg, maar wel veel minder. <...>
Ook bedankt voor de vriendelijke ondersteuning.
-------
Harm Jan, begin 50
Hartelijk dank voor je tips. Sinds ik de oefeningen doe ben ik veel sneller soepel en loop ik niet eerst een half uur mijn been los te schudden. Ik kan ook weer gewoon mijn sokken aan trekken!
-------
Thea, begin 50
Waarom de kruk bevalt? Het neemt de druk weg op het gewricht: als je in een gewone bureaustoel zit, heb je de druk op de heupgewrichten. Met die kruk kun je je been in die beugel leggen en neemt de druk af. Het verlicht dus. Daarbij is het volgens mij ook goed voor je rug. Je zit rechtop en niet als een "zoutzak". Bij een zittend beroep is het uitkomst.
------
Winnifred, 60
Voorlopig doe ik mijn voordeel met het boek, waarvan ik eigenlijk vind, dat het in elke wachtkamer van huisartsen, orthopeden, fysio's etc zou moeten liggen; zij maken zich er soms al te gemakkelijk van af.
------
Peter, 72
Enkele maanden terug heb ik Uw boek "mijn heup de baas" gekocht. De tips en dagelijkse oefeningen hebben mijn heupklachten en pijn dragelijk gemaakt. Ik ben 73 jaar, heb volgens de foto's 2 versleten heupen en moet zelf aangeven wanneer ik geopereerd wil worden. Omdat ik nog heel veel fiets op een normale herenfiets en op een fijne racefiets wil ik de operatie nog één of twee jaar uitstellen.www.heupartrosedebaas.nl www.artrosekruk.nl